RTL Nieuws/Editie NL - Matthijs van Nieuwkerk - Intimidatie op de werkvloer
pesten,gepest,werkvloer,werk,pesten op de werkvloer,pesten op het werk
20541
post-template-default,single,single-post,postid-20541,single-format-standard,bridge-core-2.6.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

RTL Nieuws/Editie NL – Matthijs van Nieuwkerk – Intimidatie op de werkvloer

Een leidinggevende waar iedereen bang voor is, waar niemand kritiek op durft te hebben uit angst voor de gevolgen. Veel mensen herkennen de berichtgeving over Matthijs van Nieuwkerk vanuit hun eigen werkvloer of dat van bekenden. Maar hoe treed je op tegen zo’n baas? “Zorg dat je medestanders hebt.”

Woede-uitbarstingen, onredelijke reprimandes en wantrouwen. Veel mensen hebben op enig moment in hun carrière wel een ‘Matthijs van Nieuwkerk’ als baas gehad. Iemand waar niemand tegen durft op te treden. Op Facebook zijn veel reacties te lezen van mensen die de situatie op de werkvloer herkennen. Zo zegt Paul: “Ik ken ook zo’n situatie en gevolgen daarvan. Zes collega’s weg in twee jaar en sommigen zitten na al die jaren nu nog met de gevolgen daarvan. Het kan mensen helemaal kapot maken.”

Maar als je zelf in zo’n situatie zit is het volgens deskundigen lastig om de baas aan te spreken.

Buikpijn
“Ik denk dat veel mensen een situatie met een dominante chef of leidinggevende wel hebben meegemaakt”, zegt Laura Willemse van Stichting Pesten op de Werkvloer. “En dat ze dan met buikpijn op de fiets naar huis zaten.” Maar om daartegen op te treden is niet gemakkelijk. Het kan namelijk volgens Willemse voor een slachtoffer heel intimiderend zijn om melding te maken. “Omdat alle ogen dan op het slachtoffer zijn gericht.” Volgens haar is het belangrijk om medestanders te verzamelen voordat je aan de bel trekt.

“Ik denk dat het echt onmogelijk is om in je eentje iets te doen tegen een manager of leidinggevende. Probeer het niet alleen te doen, als je naar de OR stapt of naar de vertrouwenspersoon kan dat ook met collega’s. Dan sta je nog sterker je moet echt samenspannen om iets te kunnen veranderen.”

Het wil volgens haar niet zeggen dat die collega’s ook allemaal slachtoffer moeten zijn. “Maar zij kunnen een verhaal of een bepaalde gang van zaken wel bevestigen.”

“En wordt er intern niet naar je geluisterd, kijk dan of je extern terecht kan bij een vertrouwenspersoon.”

Aftasten
Maar nog beter is volgens haar om het te voorkomen. “Wanneer je ergens nieuw komt werken is het cruciaal om meteen je grenzen aan te geven. De eerste periode is de fase waarin mensen elkaar gaan aftasten. Als je er dan niks van zegt dan kan het gedrag gaan groeien en kan de ander denken dat het geaccepteerd wordt.”

Toch is dat niet makkelijk. “Vooral als je ergens nieuw bent, kan je al snel denken dat het aan jou ligt. Omdat het dus blijkbaar al de gang van zaken is.”

Laura Willemse – Voorzitter Stichting Pesten op de Werkvloer

Lees het originele artikel van RTL Nieuws hier.