Het probleem van mediation - Pesten op de Werkvloer
Mediation is een apart fenomeen. De mediator wordt betaald door de werkgever waardoor deze niet altijd een partijdige positie inneemt. Wat betekent dit voor Saskia?
pesten,gepest,werkvloer,werk,pesten op de werkvloer,pesten op het werk
18026
post-template-default,single,single-post,postid-18026,single-format-standard,bridge-core-2.6.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
silhouette

Het probleem van mediation

Mediation is een wonderbaarlijk systeem.
In beginsel is mediation vrijwillig en kun je stoppen wanneer je er geen heil meer in ziet. Maar in praktijk blijkt dat de rechter bekijkt of je bereid bent geweest om mee te werken aan mediation en wie het traject heeft beëindigd. Dit alles werkt tijdens een rechtszaak dus in je nadeel als je besluit niet aan mediation mee te werken of als je besluit het te stoppen. Dus helemaal vrijwillig is het niet.
Tijdens mediation werd mij meerdere keren verteld, dat niet meewerken aan mediation niet in mijn voordeel zou zijn bij een rechtszaak. De mediator beslist dan natuurlijk of er voldoende medewerking is geweest. Wanneer een werkgever niet te goeder trouw is, kan mediation meer schade aanrichten dan dat er iets wordt opgelost.

Partijdigheid van de mediator

De mediator wordt altijd betaald door de werkgever. Als de mediator zijn werk doet zoals de werkgever wil en ervoor zorgt dat de afloop voor de werkgever gunstig is, is de kans groot dat de werkgever deze mediator vaker vraagt voor een mediation traject. Sommige mediators kunnen deze verleiding niet weerstaan en gaan pal achter de werkgever staan tijdens het traject. Natuurlijk doen ze wel een alsof ze niet partijdig zijn. Aangezien er zwijgplicht is opgelegd in de mediation overeenkomst en je niets kunt bewijzen, omdat er geen opnames van de gesprekken zijn en er geen “onpartijdige” derden bij het gesprek aanwezig zijn, kan in mediation alles gezegd worden wat men maar wil.

Zo wordt Arnold bijvoorbeeld onfatsoenlijk behandeld door mevrouw Ooievaar die hem nogal pinnig vraagt hoeveel ervaring hij eigenlijk wel heeft met dit soort gesprekken. Maar ook gedraagt de mediator zich manipulatief en zet ze mij regelmatig onder druk, ze eist dat ik binnen enkele dagen reageer, maar doet er zelf weken over om antwoord te geven. Er is helaas weinig te doen aan deze schandelijke praktijken omdat alles achter gesloten deuren plaats vindt en er niets te bewijzen valt.

Mediation als perfecte oplossing

De wetgever vindt mediation DE oplossing voor een arbeidsconflict. En in gevallen waarin beide partijen graag tot een oplossing komen en/of de mediator zich onpartijdig blijft opstellen, zal dat ook zeker het geval zijn. Echter in situaties als die van mij, waarbij de werkgever helemaal geen oplossing wil bereiken anders dan mijn ontslag en de mediator zich vrijwel volledig aan de kant van de werkgever opstelt, is mediation alleen tijdrovend en schadelijk.
Opvallend is dat ik van meerdere medewerkers van het UWV, artsen en psychologen te horen heb gekregen dat zij niet anders horen dan dat mediators zich niet netjes gedragen. Zij zullen dit denk ik vaker horen omdat zij ook het meeste in aanraking komen met medewerkers die niet netjes behandeld worden door hun werkgever en daardoor ziek worden.
Ik weet uit ervaring dat er ook hele nette fatsoenlijke mediators zijn.