Nieuwe dreigementen - Pesten op de Werkvloer
Nu ook Saskia's dochter begint te lijden onder de problemen van Saskia, wordt het tijd om in te grijpen. Saskia bijt van zich af, maar lijkt weinig gehoor te krijgen.
pesten,gepest,werkvloer,werk,pesten op de werkvloer,pesten op het werk
17883
post-template-default,single,single-post,postid-17883,single-format-standard,bridge-core-2.6.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
silhouette

Nieuwe dreigementen

Saskia (50, 2 kinderen) werkt parttime in de gehandicaptenzorg bij een organisatie waar ze veel mogelijkheden kreeg en een leuke functie voor zichzelf heeft gecreëerd. Dankzij een reorganisatie is de werkdruk zo hoog geworden dat ze zich ziek heeft moeten melden. Haar nieuwe manager, Renée, toont geen enkel begrip voor de situatie van Saskia.

Mijn dochter doet dit jaar eindexamen VMBO-T. Het is een dapper meisje, dat heel hard werkt om op haar plekje te komen. Daarnaast probeert ze mij te ontlasten, door te helpen in huis. Maar dat is veel teveel voor haar. Ze maakt zich zoveel zorgen, dat ze twee weken later heel erg ziek wordt. Ze is moe, huilt veel en geeft aan dat ze zich zo bezorgd maakt om mij. Ik wil gewoon mijn vrolijke moeder weer terug, zegt ze. Dat is een van de belangrijkste redenen om deze situatie een halt toe te roepen.

Nieuwe mail

Ik krijg twee dagen na mijn gesprek met de bedrijfsarts een mail van Jolanda (HR), dat ik de week erop een gesprek heb met Renée, Margret (leidinggevende van Renée) en Jolanda. Het gesprek is bedoeld om afspraken te maken over reïntegratie n.a.v. het verslag van de bedrijfsarts.

Als ik deze mail ontvang, sta ik net voor de deur van de psycholoog. Ik raak volledig in paniek en strompel bij de psycholoog naar binnen. Wanhopig loop ik naar de deur van haar kamer en hoop dat ik al naar binnen kan. Ik tril en heb ‘t zo koud. Gelukkig kan ik zo doorlopen. De psycholoog schrikt van mijn toestand en vraagt of het wel goed gaat. Zo heeft ze me nog nooit gezien. Gelukkig kan ik in het gesprek en de behandeling met neurofeedback, weer redelijk herstellen van deze klap. Het advies van de psycholoog is om te stoppen met contact met mijn werkgever.

Diezelfde middag beantwoord ik de mail van Jolanda. Ik geef aan dat ik vanaf nu het advies van de second opinion op zal volgen. Ik zal niet naar het gesprek komen, maar wel beschikbaar blijven voor reïntegratie na herstel. Ik stel weer voor om Zon hiervoor in te zetten. Voorstellen voor reïntegratie van de werkgever zie ik graag tegemoet via de post.

Daarnaast geef ik aan zieker te zijn geworden door het gesprek met de bedrijfsarts en dat ik me door de arts gemanipuleerd en geïntimideerd voel.

Afwijzing

Natuurlijk gaan ze daar niet mee akkoord. Er volgt een briefwisseling per post, met de meest onzinnige dingen erin en wederom dreigementen. Met als apotheose, herleving van de loonstop.

Een mooi stukje uit de briefwisseling wil ik nog graag even delen. Renée wijst mij op het protocol bij ziekte van het bedrijf waarin staat:

  1. Vanaf dag 1 zal er gestreefd worden naar werkhervatting.

Hilarisch vind ik het, dat juist Renée mij op deze regel wijst. Zij heeft de eerste 4 maanden van mijn ziekte helemaal niets gedaan om mij weer aan het werk te krijgen. Dit terwijl ik intensief bezig ben geweest met het zoeken naar oplossingen.

Nu kunnen we eindelijk naar een oplossing toe. Omdat ik het niet eens ben met de loonstop, zal er een kortgeding komen. Ik hoop dat een rechter tot een oplossing kan komen. Slechter dan deze situatie kan het niet worden, denk ik.