Oordeel van het UWV - Pesten op de Werkvloer
Na een welverdiende vakantie krijgt Saskia eindelijk een oordeel van het UWV over haar ziekte en reïntegratie. Haar werkgever ziet hier echter vooral reden toe om de druk verder op te voeren.
pesten,gepest,werkvloer,werk,pesten op de werkvloer,pesten op het werk
17832
post-template-default,single,single-post,postid-17832,single-format-standard,bridge-core-2.6.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
silhouette

Oordeel van het UWV

Saskia (50, 2 kinderen) werkt parttime in de gehandicaptenzorg bij een organisatie waar ze veel mogelijkheden kreeg en een leuke functie voor zichzelf heeft gecreëerd. Dankzij een reorganisatie is de werkdruk zo hoog geworden dat ze zich ziek heeft moeten melden. Haar nieuwe manager, Renée, toont geen enkel begrip voor de situatie van Saskia.

Na het weekend blijkt dat ook Renée en Coby van HR op vakantie zijn. Coby mailt mij nog wel even dat zij op vakantie zijn en dat er een weer een gesprek komt na de vakantie met de bedrijfsarts, Renée, Coby en mij.

Vreemd, het gesprek met de bedrijfsarts moest zo snel mogelijk geregeld worden en nu is iedereen met vakantie.  Deze mail van Coby is ook direct het laatste wat ik van haar hoor.

De re-integratie ligt vanaf nu 6 weken stil, omdat ik aansluitend op de vakanties van Coby en Renée, zelf op vakantie ga. Het lijkt erop dat ik even kan ademhalen en niet op mijn hoede hoef te zijn. Dat geeft me een bevrijd gevoel. Heerlijk even geen boze mails en gesprekken. Even gewoon bijtanken en tot rust komen.

Onbekende beller

Totdat ik twee weken later word gebeld door een onbekende meneer, Gerrit, die werkt voor een onbekend bedrijf O. Hij vertelt me dat hij met zieke werknemers uit de teams van Renée in gesprek gaat en dit met Renée heeft besproken. Bedrijf O is volgens hem de vervanger van het bedrijf dat in eerste instantie de bedrijfsartsen levert.  Omdat veel werknemers uit haar teams langdurig ziek zijn, maar allemaal op een andere locatie werken, heeft hij met Renée afgesproken dat hij bij de werknemers thuis langsgaat. Of ik het daar ook mee eens ben, wordt niet gevraagd. Het is een raar gesprek en ik blijf wat op de vlakte.

Ik ben aardig van slag over dit telefoongesprek. Wat is nu weer bedrijf O en wie is meneer Gerrit? VF is toch het nieuwe bedrijf dat de bedrijfsartsen levert, hoe kan deze meneer dan nu zeggen dat O dat is?  Waar komt dit ineens vandaan en waarom heeft Renée me hier niet van op de hoogte gesteld? De onrust komt in alle hevigheid weer terug. Mijn hoofd loopt over van de gedachten en ideeën. Ik speur het internet af naar informatie over meneer Gerrit en het bedrijf waarvoor hij zegt te werken. Uiteindelijk besluit ik een mail te sturen naar bedrijf O, met de vraag of zij mij wat meer informatie kunnen geven over deze situatie en meneer Gerrit. Ik stuur ook Renée een mail om aan te geven dat ik deze gang van zaken niet waardeer. Het zou prettig zijn geweest als zij mij vooraf had verteld dat deze meneer mij zou gaan bellen.

Een dag later word ik gelukkig gebeld door een medewerker van HR: Roy uit het noorden van het land. Hij vervangt Coby tijdens haar vakantie en heeft van O gehoord over mijn vragen en onrust. Roy is echt geweldig. Hij luistert naar mijn verhaal en begrijpt dat ik vraagtekens heb bij de situatie. O blijkt een bedrijf te zijn dat de re-integratie van werknemers monitort. Dit had beter gecommuniceerd moeten worden, zegt hij. Gelukkig is Roy een doortastende man, die direct actie onderneemt. Het traject met O wordt tijdelijk stil gezet. Er komt een afspraak met de bedrijfsarts de dag na mijn vakantie. Wat heerlijk om zo geholpen te worden. Dit is duidelijk een van de mensen die bij mijn werkgever werken en nog wel een hart hebben voor de medewerkers. Dit geeft me heel veel rust, waardoor ik wat beter aan mijn vakantie kan beginnen.

Ik ga voor het eerst alleen met mijn dochter op vakantie. We hebben het heel gezellig, ook al blijft de situatie met mijn werk steeds in mijn hoofd en kom ik niet helemaal tot rust. Voor ons is dit even genieten en los van alles wat er thuis speelt.

Het UWV

Ik heb inmiddels een oordeel van het UWV ontvangen. Het UWV is van oordeel dat mijn werkgever onvoldoende doet met betrekking tot mijn re-integratie. Ik heb meerdere malen om een mediator gevraagd, zonder dat mijn werkgever hieraan gehoor heeft gegeven. Volgens de STECR-richtlijnen (Stichting Expertisecentrum Reïntegratie) moet een werkgever in zo’n geval direct een mediator inschakelen. Dit is niet gebeurd.

Daarnaast heeft mijn werkgever zich niet aan de wet Poortwachter gehouden. Er is te laat een bedrijfsarts ingeschakeld, ondanks dat ik er om gevraagd heb. Het plan van aanpak is nog later gemaakt, zonder geldige reden van deze vertraging.

Dit oordeel is voor mijn werkgever aanleiding om de druk op mij te verhogen.