Salaris onder wettelijk minimum - Pesten op de Werkvloer
De afwijzing van de WIA is nu compleet en Saskia vraagt een WW-uitkering aan. Helaas komt er nu een rekensom in beeld waardoor ze maar 70% van 70% van haar laatste loon ontvangt, waarmee ze onder het wettelijk minimum komt.
pesten,gepest,werkvloer,werk,pesten op de werkvloer,pesten op het werk
18069
post-template-default,single,single-post,postid-18069,single-format-standard,bridge-core-2.6.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
silhouette

Salaris onder wettelijk minimum

De dame zal de brief die voor haar ligt en waarin alles over de afwijzing van de WIA staat, naar mij toesturen. Na ontvangst van deze brief zal ik bezwaar kunnen maken en een WW-uitkering aan kunnen vragen.

In mijn hoofd komt op dat ik best begrijp waarom al die deuren zo afgesloten moeten worden. Ik ben gelukkig nog in staat om rustig het pand te verlaten, maar ik kan me zomaar voorstellen dat er mensen zijn die het rekensommetje van het UWV niet begrijpen en een keiharde dame tegenover zich krijgen die alleen vertelt dat het zo is en niet anders. Die mensen kunnen wel eens woedend worden over zoveel oneerlijkheid en zijn dan niet altijd in staat om rustig te blijven.

We vertrekken. Buiten zijn Arnold en ik beiden nog stomverbaasd. Arnold belooft een advocate te vragen wat nu de beste route is en geeft mij de zekerheid dat ik nog steeds geholpen zal worden. We laten dit niet over onze kant gaan.

Geen re-integratie meer

Ik ga mijn uiterste best doen om deze situatie niet teveel invloed te laten hebben op mijn leven, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Zeker niet als de dame van het re-integratiebureau mij dezelfde week vertelt dat zij met het traject moet stoppen op het moment dat ik ontslag krijg van mijn werkgever over enkele weken.

Mijn werkgever heeft welgeteld 2,5 maand re-integratie inspanningen verricht. Wie kan dit rechtvaardig en voldoende inspanning vinden?

Als de brief met daarin de afwijzing van de WIA binnenkomt, vraag ik direct mijn WW uitkering aan. Ik bel een dame van de afdeling WW om erachter te komen over welk bedrag mijn WW wordt berekend. Een behulpzame dame vertelt me dat ik 70% over 70% krijg. Mooi rekenvoorbeeld. Als je €2000 bruto verdiende voordat je ziek werd krijg je nog maar €980 bruto. In mijn geval betekent het dat ik onder het sociaal minimum kom. De dame is zo aardig om me met klem te adviseren een toeslag aan te vragen. Natuurlijk doe ik dat. Al twee dagen later ligt de toekenning van de WW in de brievenbus inclusief de toeslag.

Ondanks het bovenstaande verhaal heeft de WW nog wat positieve ontwikkelingen. Doordat de wet met betrekking tot het dagloon is aangepast, zal ik vanaf januari 2017 toch nog een hoger salaris krijgen. De berekening van mijn dagloon zal dan worden gedaan over het salaris dat ik heb verdiend in het laatste jaar voordat ik ziek werd.