Ziekmelding bij UWV - Pesten op de Werkvloer
Wanneer Saskia wordt uitgenodigd door het UWV om te praten over haar sollicitatieactiviteiten, wordt duidelijk dat ze er echt nog niet aan toe is om weer te gaan werken. Ze meldt zich dus weer ziek.
pesten,gepest,werkvloer,werk,pesten op de werkvloer,pesten op het werk
18077
post-template-default,single,single-post,postid-18077,single-format-standard,bridge-core-2.6.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
silhouette

Ziekmelding bij UWV

De UWV nodigt me uit voor een gesprek i.v.m. mijn sollicitatieverplichtingen. Een mooi initiatief waar je kunt aangeven waarbij je hulp nodig hebt en waarin je nog een keer wordt verteld wat je verplichtingen zijn. Ik spreek met een lieve jonge dame, die me van alles vraagt en vertelt. Als ze begint over het aantal uren dat ik kan werken, barst ik in snikken uit. Ik kan niet anders dan aangeven dat ik nog ziek ben en niet begrijp hoe ik dan zou moeten werken.

De dame schrikt van mijn emoties en loodst mij een apart kamertje in. Ze is heel begripvol en vol ongeloof als ik mijn verhaal vertel. “Dat dit kan in Nederland”, zegt ze.

Volgens deze dame is het niet de bedoeling dat ik bij haar op gesprek ben. Ik zou uitgenodigd moeten worden door een Plus afdeling, die me kan begeleiden naar werk. De dame belooft me dat zij contact op gaat nemen met die afdeling en hen gaat vragen of zij mij willen begeleiden.

Ook adviseert ze me om me vooral ziek te melden en aan te geven dat ik niet kan solliciteren. “U kunt toch zo niet werken”, zegt ze.

Ik kan dat slechts beamen. Het allervervelendste is dat er op banensites banen voorbij komen die ik zo leuk zou vinden om te doen, maar die ik niet aan kan nemen omdat ik nog niet hersteld ben. Dat is voor mij zo frustrerend. Ik volg het advies van de dame op en meld me diezelfde dag weer ziek bij de WW.

Nieuwe ziekmelding

Die maandag word ik al gebeld door alweer een andere dame van het UWV, die me vraagt waarom ik me ziek heb gemeld. Zij luistert mijn verhaal aan maar kan verder geen oordeel geven. Ze gaat alles wat ik gezegd heb doorgeven, ik hoor later meer.

Er volgen een aantal mails van “mijn Overheid”, UWV en twee brieven van het UWV. Allemaal vertellen ze me hetzelfde. Het zijn bevestigingen van mijn ziekmelding bij het UWV en regels waar ik me aan dien te houden tijdens mijn ziekte. Elke keer als er een mail of brief binnen komt, springt de spanning in mij weer even op. Maar als ik zie dat het weer hetzelfde verhaal is, zakt de spanning weer snel.

Ik hoop dat het UWV me, nu ik ziek gemeld ben, gaat helpen met re-integreren en weer herstellen. Ik zou zo graag beter zijn en aan het werk kunnen. Het is zo belangrijk om weer een doel te hebben en te weten welke richting je uitgaat.

Ik heb zelf heel veel moeite om de richting te bepalen. Als ik een plan probeer te maken om weer aan het werk te komen ontstaat er in mijn hoofd een enorme chaos. Ik probeer te accepteren dat die chaos er is en dat ik niet in staat ben zelf een plan te maken. Op die manier hoop ik sneller beter te worden.